Здраве

Дискусии за здравето и храненето на малките кокери

Здраве

Мнениеот Eleonora » Сря Апр 15, 2009 12:38 am

Принципно в тази част ще разгледаме, грижите които стопанина трябва да полага за своя четирикрак любимец или любимка.
Породата се характеризира с много добри показатели, като не се наблюдават конкретни здравни проблеми, които да притесняват собствениците.


Първо всеки един стопанин е хубаво преди да престъпи към вземане на кученце, да си набави литература, която би могла да му е от полза при по нататъшното му съжителство. Също така трябва да се ориентира към ветеринарен лекар, който да поеме ролята на личен лекар, много е лошо ако при проблеми се търси консултация и помощ все от различни специалисти, целта е главно един човек да се занимава с любимеца ви, така че да е запознат с негови предишни проблеми, на базата на които би могъл да си направи заключение дали текущия има някаква връзка. По принцип вече във всяка сериозна ветеринарна клиника, се водят дневници/досиета на пациентите, като по този начин се засичат всички манипулации.

За да нямате неприятности, а понякога и дори с фатален край за кученцето, още при вземането трябва да се съобразите с някои основни неща :


Подбор на кученцето от кучилото, винаги се интересувайте от това кои са родителите, какви грижи са полагали стопаните към майката респективно към малките, дали малките са с купирана опашка ( хирургически отстраняване на част от опашката на възраст от 3-5 дена), дали са биле обезпаразитени вътрешно(дехелминтизирани), за да са подготвени за предстоящата първа ваксинация и дали е вписано в паспорта на кученцата (от кого и кога е извършено), ако изисквате родословие, да проверите автентичноста им (има огромно количество от кучета с фалшиви родословия), но ако този документ не представлява интерес за вас, тази стъпка може да я пропусните. Ако всичко е добре се престъпя към същинския подбор на кученцето (първо трябва да сте се разбрали, какъв пол) желателно е да помолите стопаните да пуснат в една стая, само малките от пола към който сте се насочили. Там вече спокойно може да се насочите към най - будното, любопитно и жизнено кученце което ви хареса, много добър показател е когато кученцето е по-тежко отколкото изглежда.


Преди да заведете малкия кокер в къщи трябва да сте му отделили място което да е само за него, което да не е на течение, да не е изложено на пряка слънчева светлина. Според възможностите на човека е желателно да му осигури в този ъгъл една от къщичките който се предлагат, за големината не се притеснявайте, в магазина където отидете ще ви предложат щом кажете за каква порода става дума, а в краен случай трябва да подсигурите поне едно дюшече, но не меко, предлагат се такива със сменяем горен чаршаф и пълнеж от морска трева, но вие винаги може да импровизирате.


Така идва момента когато вземате кученцето (проверили сте и набавили всичко което казахме в началото) Остава да помолите стопаните на майката да ви дадат част /парче от парцал/завивка, която носи миризмата на кучилото (такива винаги има :) и която ще поставите в отреденото за него място, с нейна помощ ще спомогнете по - лекото отделянена малкото кученце от неговите братчета и сестричета през първите дни които обикновенно са шокови за него. Като част от деня е най- добре това да извършите късния следобед или привечер.

След вземането преди да си отидете в къщи е добре да направите и първата ваксинация (за целта кученцето трябва да е навършило 45 дена, това е и идеалната възраст в която може да вземете малкото), отидете при ветеринара към които сте се насочили или са ви насочили, за да регистрира кученцето да провери дали е обезпаразитено, да му направи общ оглед и да му постави първата ваксина.

Ваксинациите при младо куче са 3 или 4 в зависимост от това дали човек може да си го позволи. Първа ваксинация на 45 дена. Втора ваксинация около 3 месеца, но не по-късно, това именно е основното ваксиниране срещу по-голямата част от заболяванията, ако има разпространено в района някое заболяване, според преценка на ветеринарения лекар може да ви посъветва да повторите основно ваксиниране, мой съвет е да приемете. И трето(четвърто) ваксиниране след 6 месеца, като се препоръчва на 12м. за бяс. Сега в момента поради по-широкото разпространение на Лаймската болест се прави ваксиниране и с/у нея, то е на два пъти, първо на 12 седмици и второ след 2-3 седмици. Но всички тези неща вашият ветеринар ще ви обясни (ако сте се насочили правилно) ще ви наблегне на датите когато трябва да го посетите за да извърши съответните манипулации.

Обезпаразитяването е друга част която впоследствие самите собственици трябва да извършват, но ако желаят биха предоставили тази манипулация и на ветеринарния специалист, независимо от това пак трябва да следят за сроковете. А те са, за вътрешно почистване от чревни паразити глисти, тении... след първоначалното обезпаразитяване се извършва задължително през 3 месеца, за целта таблетката или таблетките могат да се дадат по два начина, директно или чрез храна в която са поставени, аз лично ви препоръчвам да привикнете кученцето още от малко да приема директно таблетките, защото много бързо разбират, че могат да изядат прилично количество шунка или нещо друго ако изплюват хапчето :) Директния метод е много по практичен, хващате внимателно главата ( не бива да го стресирате ) леко отваряте устата поставяте таблетката към основата на езика, затваряте устата, като я задържате и започвате леко да масажирате глътката, за да стимулирате преглъщането.

Наблюдавайте и самото поведение на кучето, ако започне често да си тръска главата или да я държи наклонено на една страна е признак в повечето случай за възпаление или чуждо тяло което е попаднало в ухото. И в двата случая то ще изпитва болка при опипване на основата на ухото, в този случай незабавно заведете кучето си при ветеринаря, за да може той да направи обстоен оглед и да прецени на какво се дължи.

Много често през летния период узрелите класове на растението осил (не цитирам латинското му наименувание), попадат в ушната кухина, всичко става незабележимо за стопанина и чак когато кучето даде признак, се установява за това, в този период обръщайте особенно внимание на ушите, застригвайте ги от вътрешна страна и в основата (от същото растение, осили се забиват и в междупръстието, както и м/у вузглавничките, така че почиствайте и там козината, за да си спестите неприятните моменти).

Ако ви се наложи да капите капки по предписание от лекаря, е много лесно. Разтваряте внимателно ухото, така че да се открие ушната мида ( но внимателно, понеже може да чувства силна болка), чрез пипетката накапвате лекарството, след което спускате ухото и внимателно масажирайте, по възможност задържате 1-2 минути кучето . Виж фиг.3

Друг проблем с който може да се сблъскате е това вашият кокер да получи някакво възпаление на очите. Това най-често става ако сте го водили на разходка в много прашен район или сред природата, когато е цъфтежа на тревите (това е валидно особенно за ползваните при лов кучета) В тези случаи буквално за полвин ден окото може да се затвори и да ви хвърли в ужас, какво ли е станало. Ако нещата имат връзка, подобна разходка в такъв район или нещо аналогично, много лесно и бързо можете да му помогнете, като вземете от хуманната аптека пакет с цвят от лайка, сварите отвара както пише на пакета и накапите/промиете с 1пипетки във възпаленото око, за около 1-2 часа ще има резултат (аз лично много често съм го прилагал), но ако се съмнявате и не виждате пряка връзка или в рамките на 3-4 часа няма ефект от прилагането на лайката, то трябва да посетите ветеринаря колкото се може по-бързо, не изчаквайте и не се водете от поговорката "че ще му мине като на куче" . Капките/промивката се поставят аналогично както на човек.

Следват чисто козметичнни процедури, които обаче могат да окажат влияние на вашият кокер ако не се извършват. За целта трябва да се снабдите с нещата от фиг.4, а именно ножица, гребени, четка, триминг гребен, ножица за нокти, четка за зъби;

Друго за което трябва да следим, са ноктите на кучето. В градските райони много често няма място където човек може да остави кучето си да се натича на воля, а именно от това произтича и този проблем който е валиден за всички породи, израстването на ноктите. Когато няма триене (много добра работа върши разтичването на кучето в/у асфалтова или бетонна повърхост), те порасват много, добиват вид и форма като на граблива птица, това от своя страна, започва да затруднява тяхната походка, а ако не се взимат мерки може да доведе в последствие и до други проблеми.

В този случай ако нямаме изтриване вие трябва да си закупите ножичка за кучешки нокти (лично аз препоръчвам тип гилотина) с нея още от малко кученце трябва да привиквате вашият любимец към тази манипулация (естествено, можете да го заведете и при ветеринаря, да извърши тази манипулация) Самото отрязване е много бързо, но трябва да се водите от едно основно правило, винаги започвайте тази процедура с начално отрязване от нокъдя на не повече от 2-3мм. и постепенно може да увеличите, до достигане на правилна форма. Ако от първите пъти скъсите ноктите с 30-35% е сигурно че ще засегнете нерв (живеца) ще предизвикате доста обилно кървене и най-важното ще причините болка на кучето, а именно това в никакъв случай не бива да допускате .

Другото което остава е разресването и измиването на вашият Кокер Спаньол. Разчесвайте редовно любимеца си, правете го така, че да му харесва а не да се чувства наказан, колкото по-чести токова по-добре. Не натискайте с гребена и четката, за да не го одерете, разчесвайте само по посока на косъма, а ако има перчем с помоща на триминговит гребен внимателно изщипете космиците, те винаги са с по-светъл цвят, много по-финни и тънки, дори и с пръсти може да извършите това, но ще ви отнеме повече време, не изпитват болка при тази процедура

Измиването, също изисква да имате някои неща, като основното е вана за къпане, която има не пързалящ се под и дъно, хавлия и канче с което да обливате. Умишлено не споменах шампоан или сапун, аз лично винаги препоръчвам да се ползва жълтък от яйце разбит в малко вода или хума от аптеката, което гарантира че няма да докарате обрив или някакво друго кожно възпаление на Кокерчето си, има доста такива случай, освен този риск при ползване на такива продукти се отмива част или дори цялата кожна мазнина която за едно куче е много важна, независимо че Английския Кокер спаньол е голям любител на водата и не пропуска да се топне някъде ако му се отдаде възможност, самото измиване в домашна обстановка никога не му носи удоволствие, затова постарайте се да бъде спокоен , не го насилвайте и обезателно ползвайте съд с непързалящо се дъно, за да може да се чувства по-сигурно самото куче

След измиване, подсушете добре, ако ползвате сешуар, не го доближавайте много близо до козината, а го ползвайте на по-голямо от нормалното разстояние
Eleonora
 
Мнения: 107
Регистриран на: Нед Фев 15, 2009 11:14 pm
Местоположение: Плевен,България

Назад към Здраве и хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron