Страница 1 от 1

Къпане

МнениеПубликувано на: Нед Авг 11, 2013 8:46 am
от mims23
Здравейте!! Имам въпрос относно това как къпите своите кокери. Моят е на 1 година и 2-3 месеца и още от малък го е страх от вода. Единият път като го къпахме (беше на 10-11 месеца) баща ми пострада с ухапване. Кучето ми е много своенравно, и ако си смърди на лошо ще му е най - добре :D . За да го вкараме в коритото използвахме гранули, кокали, но той бягаше от нас. За да се стигне до ухапването се наложи някой да го държи за нашийника, а друг да го сапунисва и измива. Със сапонисването нямаме чак толкова голям проблем, но само като разбере, че идва момента с изплакването и полудява. След като го изкъпахме му дадох паничка с ядене, но той беше много раздразнен, ръмжеше и не даваше никой да го приближи, а относно яденето - отказа да яде, а попринцип за храна всичко прави. Това беше едното ухапване. Преди един месец се стигна отново до банята, след като го бяхме постригали. Трудно ни беше докато го намокрим, за сапунисването горе - долу стоеше мирен, но за да го изплакна пак полудя. А най-интересното е, че тъкмо го бяха постригали с упойка и лекаря каза, че упойката ще го държи поне 3 часа. Три часа, друг път. Прибрахме се вкъщи (30мин. след като го взехме от ветеринарния център) и той си беше същата лудетина. Та да се върна към къпането - този път ухапа дядо ми, но и той си го изпроси, но това не оправдава Кемпо за действието му. Като цяло не го е страх само от водата, когато го къпем удома, но и дори да сме на язовир не влиза изобщо... А сега понеже е шумен нощем - лае и вие, се налага да му се карам и като му покажа шише с вода, след това млъква за един -два часа и пак почва. Ако можете дайте ми съвет как да корегирам този проблем, защото родителите ми искат да го махнат, а аз много си го обичам и е много ценен приятел за мен!!! Благодаря предварително!!! :)

Re: Къпане

МнениеПубликувано на: Пон Сеп 02, 2013 12:28 pm
от LStaley
Според мен трябва да спечелите доверието му с водата.
Излезте на разходка като вали яко, и си поиграйте в локвите (предложение просто)
След това пробвайте да го къпете с намордник (щом хапе толкова) най-важното е да го къпете незатворен и не хванат. Пробвайте в банята заедно, тоест съблечете се по гащи или бански и не го дръжте, не го слагайте в корито, за да бъде по-сигурен в себе си, а го намокрете докъто е пуснат на свобода в банята. Първо гръбчето, леко бутчетата :) гърдичките и накрая главата, и то като държите очите му затворени с ръка, защото не им е много кеф :)
При насапунисването, явно сте по-сигурни, а при изплакването пак с процедурата по-горе. Важно е животното да не се чувства хванато или сложено в корито (с граници).
Успех :)

п.п. Ние проблем с къпането и водата нямаме :) явно си е голям блатар нашия пес, защото и в морето, и в езерата, и в банята си вилнее с кеф :)

Re: Къпане

МнениеПубликувано на: Чет Ное 21, 2013 1:40 pm
от Nors
При нас и до ден днешен банята не е любимото занимание, но нашият Ръсти свикна.
Препоръчаха ми сух шампоан и мисля, че това помогна. Този шампоан се разрежда предварително с вода в бутилка с помпичка (например от течен сапун) и се сапунисва на суха козина. Така започна да ми дава да го мия. Защото в началото, като започвахме с вода - той се изнервяше.
Вече се къпем нормално или поне поносимо :)

Re: Къпане

МнениеПубликувано на: Сря Яну 08, 2014 3:51 pm
от LStaley
Ние ползваме ПА-ПА човешки.
Първо е МНГООГО по-ефтин от кучешките.
Второ няма алергени, не щипе на очите и мирише хубаво :)
Пробвайте няма да сгрешите.