Разгонване..Размножаване..Бременност и раждане

Въпроси към нашия онлайн ветеринарен лекар

Разгонване..Размножаване..Бременност и раждане

Мнениеот Vikii » Нед Мар 18, 2012 2:43 pm

1.Достигане на полова активност
Инстинктът за продължаване на рода, както при всички живи същестна, е добре развит и при кучетата. Всеки собственик на куче, особено притежателите на женски индивиди, трябва да е запознат с основните моменти на размножителния процес. Липсата на такива познания може да доведе до неприятни последствия (безплодие, нежелателни изменния в породата, различни заболявания и т. н.).
Кучетата развиват полова активност още 7-8 месеца след раждането и тя продължава с някои изключения до 10-годишна възраст, но половата зрялост. т. е. времето, когато е най-правилно да получим първо поколение от тях, настъпва, когато са на двегодишна възраст.
Женските индивиди се разгонват обикновено два пъти в годината. Пролет и есен. Разгонването трае от една до две седмици, като при по-хранените животни може да продължи по-дълго. През този период външните полови органи набъбват и се появяват течения. В началото те са слузесто-кървави, постепенно преминават в червеникави и към края на разгонеността стават прозрачни и намаляват. Мъжките индивиди откриват разгонената женската по миризмата именно на сезонните течения. В началото на периода женското животно е неспокойно и неестествено игриво. Започва да скача по други кучета, но не позволява то бъда заскочено от тях. Това е така нареченият период на полова въз6уда. Женската допуска да бъде покрита от мъжкия в периода на половото влечение. Той се проявява на 4-5-ия ден от началото на разгонването, а понякога между 10-12-ия ден.
2.Полов акт при кучетата
Половият акт при кучетата е доста продължителен, а освен това се наблюдава и така наречената фаза на заклещване, която трае около половин час. По това време двете животни не могат да се разделя, макар и приключили половия акт, поради анатомична особеност на мъжкия полов член. Редно е собствениците на кучетата да знаят това и да не безпокоят животните, докато не се освободят сами. В никакъв случай не ги принуждавайте насила, защото може да получат непоправими повреди на половите органи. За препоръчване е половият акт да се повтори след 24 часа, защото в яйчника на женската- узряват
последователно няколко яицеклетки и повторното покриване може да
увеличи броя на приплодите.
Срещата между женското и мъжкото куче трябва да се проведе на място, с което мъжкото е привикнало, или най-добре в дома, дето то живее. Така се изключва всяка възможност за разсейване безпокойство на мъжкия индивид. Не оставяйте животните заедно цяло денонощие без наблюдение. Те само ще се уморят, а и няма гаранция, че ще осъществят половия акт. Ако в рамките на два часа не се стигнало до покриване на женската, доведете я отново на другия ден. За да избегнете случайни полови актове на ващето куче с мъжкари с неизвестен произход, водете го винаги на повод по време на разгонеността.
3.Бременност при кучетата
И така, вашето куче е покрито от партньора и вие очаквате да е забременяло. Запомнете, че в началото то почти не показва признаци на бременност. Едва след 25-30 дни от половия акт може да се очакват промени в поведението му. Настъпва едно характерно успокоение, загубване на детската игривост и улягане на характера. В повечето случаи бремеността не може да се установи до последните дни преди раждането. През тези дни ще наблюдавате увеличение на млечните жлези, последващо отпускане нa външните полови органи и др Бременността при кучетата продължава около 60 дни. За да сте сигулни, че кучето е бременно, трябва дa сe консултирате с ветеринарен лекар. Бременността се открива чрез палпация (опипване) на коремната стена, а при лабораторни условия - чрез хормонални тестове.
Настъпва моментът на раждането. Бременното куче започва да търси място, където да си направи "гнездо". Обикновено животните избират най-потайното кътче, за да се усамотят и пренасят там каквото намерят (парцали, дрешки, кърпи и др.). Ако искате да ги улесните, предоставете им незабелязано подобни вещи и не ги безпокойте. Не правете опити да им налагате избрано от вас място - нищо няма да се получи.
4.Раждане при кучетата
Кучетата се справят сами при раждането. След изтичане на околоплодните течности се появява и първото кученце. Майката го освобождава сама от плацентата и прекъсва пъпната връв. След това започва усилени да го ближе. По този начин тя постига две неща - почиства кученцето от слузта и масажира тялото му. После изяжда плацентата. Следващите кученца се появяват през интервал от
15-30 минути. Нормалното раждане продължава няколко часа и за- виси от броя на приплодите.
Ако забележите, че дълго време след изтичане на околоплодните води не се появява първият приплод или че нещо друго застрашава живота на майката, незабавно потърсете помощ от ветеринарен специалист.
Веднага след приключване на раждането майката започва да кърми своите малки. Кърменето, както вече споменахме, продължава до около 40-дневна възраст. Продължителността му е в тясна връзка с храненето на майката и броя на приплодите. Ако желаете всичко да протече нормално, увеличете грижите и спазвайте необходимите изисквания за хранене на кърмещи майки. Запомнете също така, че трябва много внимателно да се отнасяте към вашата любимка и нейната челяд, защото майчините инстинкти са много силни и кучето майка често е много агресивно. :) дано да съм ви помогнала, ако имате някакви въпроси питайте? :)
Vikii
 
Мнения: 10
Регистриран на: Нед Мар 18, 2012 11:53 am

Назад към Онлайн лекар

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron