Почти всички кучета купени от зоомагазин страдат от болести като рахит кожни проблеми и др.Тук ще побликувам няколко случая.
1 Купихме си куче за 350 лева от зоомагазин на XXXXXXXXXXXX, .дадоха ни го без касова бележка без договор и гаранция че кучето е здраво.след два дена след като не е яло ништо това кученце на 2 месеца уж с ваксина то получи разстройство.заведохме го на лекар и след оште 3 дена то се влоши.получи жалти сополи и кашлица.пок го занесохме на лекар и след три вида антибиотик то не се оправи а влоши.заведохме го там от кадето сме го взели.обяснихме им че кучето не е наред нешто му има или да ми го заменят с друго или да ми враштат парите.уговорката им беше че ште ми го излекуват и ако умре ште ми варнат половината пари.сагласихме се и на това след луди скандали.оставихме им го и след 4 дена постоянно обаждане как е кученцето научаваме че му е правена операция и му изрязжат 6см. от червата.гаранция че ште ойивее пак няма.на следваштите 3 дена пак има саштот но без озрязжане а само операция.след 2 дена оново операция и на другия ден ми казват че е починало.отиваме там.и те не ни дават парите заштот не сме имали уговорка да ни ги варнат.
2 Преди две години имах френски булдог,без родословие,но познавах и двамата родители на кученцето.Стори ми се че това е достатъчно.Когато на Ерма й се схванаха задните крачета и обиколихме всички клиники и лечебници се оказа,че имала притискане на един от прешлените,което може би е наследствено.Така и не успях да се свържа с продавача,за да го попитам какви изследвания са правени на двойката(майката и бащата)-телефона му отдавна беше сменен,както и адреса.Оказа се че въпросния човек е прост поредния търгаш.
След две години рев при всяка среща с френчи,се реших отново да взема куче.Уж отново гледах,мислих,проучвах и попаднах на много свястна жена,която каза че имало развъдник на френчита в В.Търново.Намерих зоомагазина,в които продаваха кученцата и се реших да взема едно.Останахме с уговорката,че по-натам ще видим и родителите,както и изследванията,които са им правени преди заплождането.Е,това така и не стана.Жената от магазина,не си вдига телефона,а когато я търся в магазина все я няма.Оказа се че Брика има огромен кожен проблем,който по всяка вероятност е наследствен.
Ако не бях изглупяла толкова,че да се доверявам за втори път на хора от зоомагазини,сега нямаше да страда бедното животинче и да го лекуваме насляпо.Заставам твърдо зад идеята,че ако се купува животинче-каквото и да е,е хубаво то да има документи(какво ти хубаво-направо си е задължително).Едно родословие НЕ е глезотия,а начин да помогнеш на животното когато има нужда,да удостовериш към коя порода наистина спада,да запазиш и развиеш породата,която обичаш и цениш.Не е нуждо да спестяваш пари при закупуването на животното,защото когато то се окаже болно или има друг проблем(поведенчески,например) парите които ще пръснеш след това са много повече.
Лошото е че много хора(включително и аз) се подвеждаме по ниските цени.Осъзнавам грешката си и сега се моля кученцето ми да се оправи.
3 Здравейте, аз си взех в събота померанчето,но беше от магазин и естествено че имам проблеми....имаше много, много, много бълхи, а снощи получи страшно разтроиство и повръщане.....Поне във всички вет. кабинети докторите кават ,че наистина е померан,но болен.Сега ми е мн мъчно да го гледам как се мъчи и го боцкат.Иначе няма такова сладурче,въпреки че няма сили да мръдне ме следва навсчкъде из къщи и ме чака на вратата като излизам.Моля ви, стискайте палци с мен да оздравее!
...ами има глисти със сигурност, във паспорта пи6е че са направени две ваксини до сега(роден е на 02 август),но е от Украйна и не мога да знам колко е така...
... умря днес, не знам къде се намирам сега ...
ето и още много други истории - http://kiflaiboza.blogspot.com/2008/10/blog-post_29.html
Колкото и да ви е сладко кучето от витрината и да ви гледа тъжно и да ви изглежда здраво не рискувайте.Представете си колко много кучета има в една витрина които нямат и 1 ваксина.Нямат никаква защита и ако едно е болно от болест и другото го хваща.Почти всички хора които са си взели кучето от зоомагазин имат проблеми с него.Ими умира или му се правят операции или се лекува дълго.Малко са кучетата които не са били болни.Една моя приятелка има пекинез взет от зоомагазин.Тръгна да го извежда на 6 месеца.До тогава беше постоянно по доктори за ваксини и други неща.Макар че и дадоха паспорт и уж направени ваксини се оказа че кучето е зле и му се направиха на ново ваксините.През това време тя така и не успя да си научи кучето да пикае на мястото му и сега е на 11 месеца и половина и още си пикае и ака у тях.Като го изкарат навън не си свършва работата а само в апартамента.Сега ще го продава защото не могат да го гледат
Вземете си куче с родословие или поне да видите родителите и да го виждате бебето да се интересувате от майката от бащата-паспортите дали имат ваксини и др.Така ще бъдете сигурни че кучето ви е здраво и ще имате един хубав живот с него,без проблеми.