Относно междусъседското развъждане!!!

Тук бихме искали да съберем информация, която да е полезна за всички, които искат да си закупят кокер

Относно междусъседското развъждане!!!

Мнениеот cici » Нед Юли 22, 2012 1:05 am

Здравейте!От доста време се каня да пиша за това и ето моето мнение:
Преди да взема Белла изобщо не съм мислел за това,но преди месец попаднах на един форум Български Голдън Ретривър Клуб(знам,че не е за кокери,но там има много важна информация за това от къде да взимаме и откъде не куче;за родословията.......) http://bulgoldens.com/forum/index.php. След това видях и нашият форум и отдела Запознанства и се зачудих щом толкова обичаме нашата порода какво правим за нея??????????????Подкрепяме междусъседското развъждане и зоофермите!????????????(не че аз не съм го направил,но откакто изчетох целия форум доста неща се промениха)Да сте виждали в Бг родословен кокер???(когато имам по-голяма възможност съм решен да сторя нещо по въпроса!)Ако продължаваме така докъде ще стигнем???В този форум подкрепят само легитимното развъждане и смятам,че нещо трябва да се направи,за да постигнем същия успех и за нашата порода.Какво е вашето мнение по въпроса???
cici
 
Мнения: 23
Регистриран на: Съб Окт 22, 2011 10:57 am
Местоположение: Гр.Монтана

Re: Относно междусъседското развъждане!!!

Мнениеот bella » Нед Юли 22, 2012 5:17 pm

Здравей! За мен това е малко безсмислено поради следните въпроси:
1. Кой и как ще се определя кое куче е породисто и кое не?
2. Кой и как може да се забрани непородисти кучета да имат поколение?
Единственото възможно решение е ако никои не си взима кокер, които не е породист, но не виждам това да стане реалност. Не е ли по-важното да обичаме и грижим за нашите кучета независимо дали са породисти или не, а не да робуваме на някакви съмнително родословия и изоставяме взетите кучета?

Допълнително чрез секцията на сайта: 'Запознанства' смятам, че никой не иска да стимулира т.н междусъседско размножаване, а хората собственици на кучета имали поколение и ощастливили други с тази прекрасна порода се надявам да бъдат съгласни с мен. Все пак се надявам, че всеки собственик на куче с поколение се радва, че поне малка частица от неговото куче продължава да живее и след като то загуби живота си.
bella
 
Мнения: 73
Регистриран на: Пет Фев 13, 2009 10:49 pm

Re: Относно междусъседското развъждане!!!

Мнениеот cici » Нед Юли 22, 2012 9:25 pm

Вие не ме разбрахте правилно!Някъде да съм казал,че трябва да се изоставят вече взетите кучета???Разбира се това не може да се забрани и съм напълно съгласен с теб,че най-важното са обичта и грижите!!!Просто казвам,че трябва да се направи нещо,за да се съхрани породата.Някак не ти разбирам въпрос 1 и 2.Как така кой ще определя????????
о на: Пон Фев 06, 2012 9:44 pm Заглавие: От къде да купим кученце - наръчник за бъдещи стопани Отговорете с цитат
Купуването на кученце е дългосрочен ангажимент, който трябва е съобразен и да се приема от всички членове на семейството.

Наистина важно е да отделите време, за да проучите кои са най-грижовните и надеждни развъдници и да влезете във връзка с тях, за да разберете кога очакват следващото си кучило. Знайте, че може да се наложи да изчакате, докато малките се родят или достигнат възраст за взимане между 7 и 8 седмици. Продължете търсенето ако човекът срещу вас бърза да ви даде кученцето по-рано или не ви покани да посетите дома му и да видите цялото кучило и майката в средата, в която живеят.

Сериозният развъдчик ще ви задава много въпроси, част от които лични – къде живеете, от колко члена се състои семейството ви, каква е професията и свободнто ви време, имали ли сте преди куче и др. Отговорете му откровено, ако това е вашият развъдчик и изградите стабилни и открити отношения той може да ви бъде много полезен през целия живот на вашето куче.

Поинтересувайте се какви са задължителните здравни изследвания за породата и проверете дали кучетата, от чието кучило обмисляте да вземете са тествани и дали резултатите са добри. При голдън ретривъра това са изследвания на очите и изследвания за тазобедрена и лакътна дисплазия. Никой не може да ви гарантира как ще се развие вашето кученце и дали няма да страда от здравословен проблем през живота си. Но това е минимумът, който трябва да спазите, за да знаете, че сте свършили това, което е зависело от вас.

Кученцата стандартно се дават обезпаразитени, с поставени ваксини според възрастта на взимане, с поставен микрочип, с международен паспорт, в който са отразени ваксинациите, обезпаразитяването и номера на чипа и с родословие, заверено в Български Голдън Ретривър Клуб и в Българска Федерация по Кинология.
Не се притеснявайте да задавате всички въпроси, които ви вълнуват. Грижовният развъдчик ще ви отговори с желание, а ако въпросът ви е много специфичен, той ще знае къде да намери отговор, така че да получите търсената информация.

НИКОГА не купувайте куче от зоо магазин или зоо борса. Търговците в тези магазини имат достатъчно артикули, които да продават и живите същества не са едни от тях. Там кученцето е напълно невъзможно да се отглежда нормално. То е отделено прекалено рано от майка си, за да е сигурно, че ще има достатъчно време да се продаде. Ранното отделяне води до проблеми като страхливост, фобии, паника, агресия, неспособност да общува правилно с други кучета или с хора, постоянна превъзбуда и др. В голяма част от случаите такива животинчета се оказват болни/заразени и умират скоро след взимането им или носят тежък здравословен порок през целия си живот. Търговците от подобни борси и магазини естествено търсят най-евтината „стока”.

Хората, които продават на зоо магазини или т.н. ферми не са развъдчици. Те извършват търговия, отглеждат при мизерни условия кучетата си, не се грижат за здравето им, женските раждат при всяко разгонване, това за тях е просто бизнес, като разчитат на голямо количество за сметка на качеството.

За кучетата от зоо магазини, ферми и междусъседско развъждане няма информация към коя порода принадлежат, дори и да приличат на дадена порода. Продавачите не могат да ви дадат тази информация, защото те самите не разполагат с нея, независимо от това, което твърдят, за да пласират стоката си.
За запазването и развитието на която и да е порода по света се грижат единствено регистрираните развъдници. Те спазват правилата на породните клубове, които отчитат дейността си към федерацията по кинология за конкретната държава, която пък е под ръководството на Международната Федерация по Кинология.

След като вземете вашето кученце развъдчикът е естествено да продължи да се интересува от съдбата и развитието му. Проверете дали има организирано училище за обучение на голдъни. Помолете развъдчика си за няколко срещи, на които да ви даде насоки за обучението и да коментирате всичко, което ви вълнува около новия член на семейството ви.

Всички ваши преживявания, проблеми и въпроси можете да споделяте тук, в клубния форум на породата.

Желая ви успех!
[Въпроси/Отговори] [Търсене] [Потребители] [Потребителски групи] [Регистрирайте се]
[Профил] [Влезте, за да видите съобщенията си] [Вход]
Родословие - на кого му е притрябвало?
Иди на страница 1, 2, 3, 4 СледващаТемата стана актуална във форума напоследък. От някои мнения,които прочетох виждам, че битува някаква погрешна предства, че видите ли всички които имат кучета с родословие страдат от някаква тежка форма на снобария. Затова искам да споделя защо аз лично съм си взела куче с родословие.

“Родословие – на кого му е притрябвало? Аз просто искам голдън, другото не е важно.”

Аз бих попитала – а защо искаш да си имаш точно голдън, какво толкова ти харесва в тях?
Предполагам, че отговора ще бъде нещо в стил “ами много са красиви, умни и добрички са...” (напълно съм съгласна Smile).

А замисляли ли сте се откъде аджеба са се взели тези наши прекрасни голдъни ? Защо са именно такива, а не някакви други? И изобщо защо има голдъни, немски овчарки, пудели, дакели?


В случая ще говоря конкретно за голдъните, но това в основни линии важи и за останалите породи.

Голдъните като порода не са творение на природата, а на човека. Те са създадени защото е възникала необходимост от тях – от кучета, които да вършат точно определена дейност в услуга на хората.
Създаването на порода изобщо не е лесна и проста работа. Запазването й като такава също, защото не става от самосебеси, а трябва да го правим ние - тези които отглеждаме и развъждаме голдъни.
За да вършат работата, за която са предназначени, голдъните трябва да имат определени физически данни и определен тип поведение. Създателят на породата лорд Туидмаут е започнал да кръстосва кучета от различни породи, всяко от които е притежавало някои от необходимите качества, като целта е била всички тези качества да се съберат на едно място – в породата голдън ретривър. Също така, освен че всеки голдън трябва да носи тези белези на породата, той трябва и устойчиво да ги предава на поколенията си. А това се постига трудно - необходими са много години на добре обмислена селекция на развъжданите кучета. В същото време то много лесно може да бъде разрушено.
От времето на Лорд Туидмаут до наши дни сериозните развъдчици на голдън ретривъри се стремят така да извършват развъдната си дейност, че да съхранят и развият специфичните качества на голдъните. Предмет на селекционно развъждане обаче могат да бъдат само кучета с родословия, защото можем да преценим дали две кучета са подходходящи за създадаване на поколение (с оглед на това, което искаме да получим в поколението) единствено знаейки какви качества и недостатъци имат и техните предци.
Представете си, че всички мислят по начина “аз искам куче, някаква си хартийка не ме интересува”. След 10-15г. на практика вече няма да има кучета с родословия. Запложданията ще стават на принципа “в съседния вход има мъжки голдън, хайде да заплодим нашето момиче с него”. Тези кучета обаче нямат родословия и единственото, което знаете за тях е това, което можете да разберете от външния им вид. А дали те не са брат и сестра, баща и дъщеря? Дали например техните майки не са имали едни същи наследствени заболявания, които със сигурност ще се предадат и на малките? Дали въобще и двете кучета са голдъни или бабата на едното е ирландски сетер, а дядото на другото е лабрадор?
Действайки по такъв начин бавно, но сигурно отличителните белези на голдъните ще се размиват и нашите разкошни приятели ще бъдат изгубени като порода.

Затова, ако наистина държите на куче без родословие моя съвет е : излезте на улицата и се огледайте – пълно е с най-различни 100% неродословни кучета, при това напълно безплатни . Харесайте се с някое и си го приберете в къщи – ще спасите една нещастна душичка, а всички ние ще ви поздравим и ще ви стиснем ръката за доброто дело.
Ако обаче наистина обичате голдъни и искате именно такова куче, това означава че искате куче с родословие – не само заради вас, а и ЗАРАДИ ТЯХ.

Родословията ни най-малко не са някакво луксозно допълнение към кучетата. Просто запазването на информацията за произхода на всяко куче от дадена порода и обмисленото развъждане на тази база е единствения начин, по който нашите прекрасни голдъни, лабрадори и т.н. могат да продължат да бъдат такива


Това са цитати от Български Голдън Ретривър Клуб
cici
 
Мнения: 23
Регистриран на: Съб Окт 22, 2011 10:57 am
Местоположение: Гр.Монтана

Re: Относно междусъседското развъждане!!!

Мнениеот Airichka » Сря Юли 25, 2012 3:33 pm

Аз нямам нищо против междусъседското развъждане. Моята Айра също не е породиста, но нямам нищо против. Защо според теб това е нещо лошо?! Ако хората искаха родословни, породисти кокери щяха да си търсят куче от развъдник или от чужбина определено не от обяви в интернет. Но за хората с по-малки финансови възможности това е най- добрият избор. Според мен е така. Ако искаш породисто куче трябва да дадеш поне 600 лева за кучето, отделно трябва да му се купи храна и ако тя е качествена отиват още 10 лева за килограма, играчки, трябва да се направят ваксини, да се сложи чип, да се закупи всичко нужно така че кучето да се чувства удобно и ако събереш всичко това ще ти трябват поне 1000 лева за начало. Човек, който няма толкова пари може да намери кокерче за 100-200 лв,което да не е породисто и въпреки това да му се радва и да го обича. Така че всеки може да направи избор дали да вземе породисто куче или не. Никой не е задължен да си купува кокер, който не е родословен! :)
Airichka
 
Мнения: 5
Регистриран на: Пет Апр 27, 2012 8:37 pm

Re: Относно междусъседското развъждане!!!

Мнениеот cici » Сря Юли 25, 2012 8:12 pm

Tова е лошо,защото ако продължаваме така скоро няма да има истински кокери!Имам предвид всички онези отличителни белези ще изчезнат!!!Относно финансовите възможности:замисляли ли сте се,че може да се изчака поне една година?Нима за толкова няма да съберете достатъчно пари!А пък и за мен това е нещо съвсем относително!Та това е живо същество!Не разбирам защо всички се интересуват главно от цената???В развъдниците правят всички изследвани на родителите и имаш 90% ГАРАНЦИЯ,че то е здраво,а за мен това е най-важно! А ако искате безпородисто куче огледайте се навън!Има толкова напълно неродословни кучета,които търсят дом!Не ме разбирайте погрешно!Аз нямам нищо против неродословните кучета!Те просто не са кокери!Тоест в БГ НЯМА кокери!!!

Ето нещо за развъдницитеСъщо така не си мислете, че легитимните развъдници нарочно завишават цените си. Ето горе долу какви разходи прави един развъдчик:

- такса за заплождане, дължима на собственика на мъжкия;
- могат да се наложат тестове за определяне на овулация и разходи за изкуствено оплождане;
- пътни разходи, ако мъжкият е в чужбина или в различен град, поне 2 нощувки в хотел;
- преглед на ехограф около месец след осъществяване на връзката;
- евентуални разходи за ветеринар, ако се наложи помощ при раждането или цезарово сечение;
- адаптирано мляко за бебетата при недостиг на кърма и специална храна за захранване;
- 1 или 2 ваксини (30+30 лева), вътрешно обезпаразитяване (5-10 лева), чипиране на бебетата (40-50 лева) и издаване на паспорт (15 лева), цените са ориентировъчни;
- издаване на родословие (винаги за сметка на развъдчика).

Преди връзката женската трябва да е била на минимум 2 изложби и да е получила оценки отличен. Също така собственикът да е с платен членски внос за съответната година към БГРК.

Правят се и следните медицински изследвания (да допуснем, че въпреки че са необходими за допускане до разплод, ние ги правим просто, за да се убедим, че кучето ни е здраво):

- изследване за тазобедрена и лакътна дисплазия (еднократно);
- изследване за наследствени заболявания на очите (всяка година);
- изследване за бруцелоза, непосредствено преди заплождането.

Същото важи и за мъжкия (ако е от чужбина, трябва да отговаря на изискванията на клуба в съответната държава, но всеки разумен развъдчик ще предпочете мъжки с горепосочените изследвания).

Дори да приемем, че някой развъдчик е склонен да ви даде кученце на много по-ниска цена (рядко става дума за печалба, развъждането е хоби, а хобитата обикновено са скъпо платени), трябва да сте подготвен за следните разходи:

- храна висок клас;
- вътрешно обезпаразитяване на всеки 3 месеца;
- външно обезпаразитяване всеки месец през най-опасните периоди, евентуално през месец зимата;
- годишна ваксина.

Това са минималните разходи за отглеждане на куче, според бюджета ви може да се увеличат значително за глезотии, а ако се случи кученцето да е податливо към разни сезонни вирусчета, погълне боклук, възпали му се ухото, влезе му осил в лапата и какво ли още не - пишете редовни посещения при ветеринар на сметката.

Трябва да можете да осигурите адекватно място за живот на кучето, повечето предпочитаме то да живее на закрито. Също така ежедневни прилични разходки и поне минимално обучение и социализация. Важно за развъдчика би било дали имате ветеринар наблизо, ако не - може ли да разчитате на сигурен транспорт при нужда. Освен това бебето куче пишка и ака вкъщи (някои се научават още с първите разходки, други го пратят до 8-9 месечни), някои гризат повече, други по-малко, като порасне се скубе 2 пъти годишно по много, през другото време – достатъчно, замислете се дали сте готови за всичко това.

Не си мислете, че взимайки куче от развъдник, някой ще ви задължава да ходите на изложби – на всеки развъдчик му се иска, но това не е най-важното за нас – любов, грижи и добри условия на живот са напълно достатъчни.

Всичко това е писано, писано и писано във форума, четете, информирайте се и не се предоверявайте!
cici
 
Мнения: 23
Регистриран на: Съб Окт 22, 2011 10:57 am
Местоположение: Гр.Монтана

Re: Относно междусъседското развъждане!!!

Мнениеот cici » Съб Яну 05, 2013 6:50 pm

След като видях,че всички ме разбират погрешно,реших да ви покажа това:http://www.bulgoldens.com/forum/viewtopic.php?t=2049
cici
 
Мнения: 23
Регистриран на: Съб Окт 22, 2011 10:57 am
Местоположение: Гр.Монтана

Re: Относно междусъседското развъждане!!!

Мнениеот cici » Съб Яну 05, 2013 7:12 pm

Oпссс,грешка.Това е история,която видях в сайта.Не успях да копирам линка от темата.Ще копирам само историята:


Незнам дали това е подходящото място, където да публикувам тази ужасна история. (моля админите да я преместят, ако е нужно)
Наложи ми се да се запозная с автора и по тъжен повод, чиито изход все още е неясен. По негова молба публикувам материалите по-долу с цел да предпазим бъдещите ентусиасти, желаещи да си закупят здраво и хубаво кученце.
(Давам пълни права текста и снимките да бъдат копирани и публикувани на други сайтове)


"Здравейте на всички!
Сега ще ви разкажа една трагична история, с която се сблъсках тези дни.
Историята е следната:
Реших да си взема кученце, но не бях много запознат, кое е борса, кое е частно лице.
Искахме да си вземем куче или по точно порода "Golden Retriever". Започнах да търся в интернет
и попаднах на човек от гр. Русе, но се оказа, че всички бяха запазени вече, и останах без
кученце. Аз и приятелката ми искахме много и решихме да потърсим друго кученце, защото не ни се чакаше
следващо кучило на човека от Русе. Тук идва интересната част.

Попаднах на човек от гр. Габрово, обадих се и попитах дали имат кученца, а по конкретно - женско и
съответно ми казаха, че имат много мъжки и само едно женско кученце. Поисках да ми пратят снимки
и ми пратиха след няколко часа на майл-а, разгледах снимките и ни допадна кученцето, на мен и приятелката ми.
Бях в гр. Русе както споменах запалих колата в 16:30 на 28.02.2010г. в 18:30 бях вече в гр. Габрово. Имахме
среща на бензиностанция "Shell" спрях там, изчаках я да дойде. След пристигането и тя зареди малко гориво
в колата си и каза да карам след нея. След около 5км и стигнахме до с. Борики. На 2 минути навътре в селото
спряхме и влязохме в една къща. Каза "ето заповядайте да видите кученцата". Влязохме през още
една вратичка и видях затворени 3-4 женски голдъна на едно място на друго място няколко кокера и на трето
място имаше един мъжки голдън и един (пак голдън), не знам дали беше мъжки или женски, но бяха на едно място.
В една малка стаичка бяха постлани накъсани вестници на земята. Тя хвана женското и ни го даде да го
огледаме. Ние съответно се влюбихме. Малко пухкаво и много чаровно. Показа ни майката, която беше подстригана,
също така ни показа и бащата, който беше много голям и пухкав, с две думи беше много красив.
Дръпнахме се настрани от всички кучета. Тя започна да ни обяснява кое, как, защо... Аз задавах мнохо въпроси, защото
ми беше любопитно и разпитвах. След 30-40 минути обеснения ни даде паспорта плюс две копия от родословие на родителите
на малкото кученце, или бяха на бабата и дядото (не разбрах много точно как е). Обясни ми и също как трябва да го храня
и ми даде малко от храната, с която го е захранвала за да вечеря с нея. Взех всичко и се настанихме удобно в колата
тримата - аз, приятелката ми и малкото паленце.
По пътя още след 30-40км. повърна. Обясних си го, че е от пътя.
Отбих, изчистихме и отново след 15 минутно почистване потеглихме.
Вече на околовръстния път на гр. Велико Търново (обратно по пътя за гр. Русе) пак повърна.
Спрях на една бензиностанция купих кърпички, отново почистихме.

До момента с малки премеждия всичко изгледа що годе добре.

Качихме се в апартамента, любознателни щрапорим навсякъде сипахме й водичка, ядене и сложихме, но не иска и да чуе
да яде, само водичка пиина малко. След 1-2ч. сън. Изпишка се, изходи се и пак сънчо. Не искаше и да чуе да вечеря. Обясних
си го от пътя, стреса, раздялата с майката. Цялата нощ като мръднеше малко приятелката ставаше и я водеше в банята
да си върши работа и пак заспива. Целия ден нищо не хапна обадих се на жената вечерта. Казах и ситуацията и тя каза, че
"кучето до последно си е яло при нея и е отбивано с гранули..."
На сутринта в 9ч. (не помня точния час) ми се обажда (2.03.2010) и вика "Как е кученцето яде ли, ко прави?"
Казах и, че е същата история и, само да се оправя и отивам на ветринар.

Драги съфорумници тук започва съществената и ГАДНА част на нещата!
Отидох при ветеринаря и го запознах със случая. Той погледна кученцето и реши да и направи тест (с наше съгласие) за
"парвовироза". Тестът беше ПОЛОЖИТЕЛЕН. От тук ни причерня и на двамата. Не знаем какво да правим...
Попитахме доктора за съвет. Той каза "Върнете кученцето!". Но и да го бяхме върнали нямаше да получим пари, а друго ЗАРАЗЕНО
кученце, тъй като след като едно е заразено, следователно всички са също болни.
Решихме да се опитаме да го излекуваме и да преодолеем паричната загуба.
Доктора дори говори с жената, но след 10 минутен разговор д-ра се ядоса и и затвори телефона.
Оставих кученцето за лечение, което ще струва около 100лв. по думи на д-ра.
Сутринта, на 02.03.2010г. го оставих и вечерта си го взех. Сега само спи и се изхожда, до колко вода, до колко друго не знам.
Поне повръщането го няма за сега, което е горе - долу добър признък (но нищо не се знае до последно)

Когато доктора махаше системата му беше постлал памперс и го извади, да го смени да му е сухичко. И що да се види
имаше ГЛИСТ! На видима дължина между 5-7см.
Доктора също така каза, че според него кученцето не е ваксинирано. Все пак в паспорта пише, че ваксината е направена на
30 ден от неговото раждане, а в момента е на 42 дни.


Човека от който взех кучето: Лилия Късева
GSM:
0878 21 40 19
0878 31 40 19
0878 41 40 19
0878 61 40 19 (Цяла поредица има от тях, не знам дали и 4те са нейни, но са няколко само с една различна цифра (първата цифра
след 0878))
Град:
Габрово (кучетата се намират в с. Борики)
e-mail:
kaseva75@abv.bg

Хора, моля ви не правете грешката, която аз направих. НИКОГА, ама НИКОГА, не закупувайте куче от борса или най-вече от тази жена!
Сега ми остана надеждата, малкото пухче до мен да се оправи и да скачаме щасливи на воля!

Това беше разказа от мен, за нелепата ми постъпка. Правя го, за да не постъпите и Вие като мен!
(има доста моменти от дву-дневното ми преживяване, който не съм споменал, но ще ми отнеме доста дълго време да ги опиша.
Най - важното съм го написал, ако има още нещо ще го добавя.)"

Като прикачени снимки се виждат страниците от ветеринарния паспорт, положителния тест за парвовироза и въпросната обява по която е взето кученцето.

Това е въпросната обява:
Изображение

Това е положителния тест за парвовироза
Изображение

Това е ветеринарния паспорт с "уж" нанесените ваксина и обезпаразитявания.

Изображение Изображение

Това е копието на родословия предоставено от въпросната жена:

Изображение

Изображение
Изображение
Изображение

А това е малката госпожица, за която всички стискаме палци и се молим да се пребори с болеста!

Изображение
Изображение
cici
 
Мнения: 23
Регистриран на: Съб Окт 22, 2011 10:57 am
Местоположение: Гр.Монтана

Re: Относно междусъседското развъждане!!!

Мнениеот cici » Пон Авг 12, 2013 7:34 pm

bella написа:Здравей! За мен това е малко безсмислено поради следните въпроси:
1. Кой и как ще се определя кое куче е породисто и кое не?
2. Кой и как може да се забрани непородисти кучета да имат поколение?
Единственото възможно решение е ако никои не си взима кокер, които не е породист, но не виждам това да стане реалност. Не е ли по-важното да обичаме и грижим за нашите кучета независимо дали са породисти или не, а не да робуваме на някакви съмнително родословия и изоставяме взетите кучета?

Допълнително чрез секцията на сайта: 'Запознанства' смятам, че никой не иска да стимулира т.н междусъседско размножаване, а хората собственици на кучета имали поколение и ощастливили други с тази прекрасна порода се надявам да бъдат съгласни с мен. Все пак се надявам, че всеки собственик на куче с поколение се радва, че поне малка частица от неговото куче продължава да живее и след като то загуби живота си.

Днес погледнах пак темата и забелязах,че не съм ти отговорил напълно и дори след толкова време ще го направя!Първият ти въпрос май е от неинформираност!Никой няма да определя кое куче е породисто и кое не!Това се доказва по родословието-ако има родословие,то е от съответната порода!Относно вторият въпрос-никой не може да забрани!!!Единственото решение е да се намали купуването на такива кучета,съответно и развъждащите ще спрат да произвеждат!!!После-достовереността на едно родословие може винаги да се провери-родословията се одостоверяват от съответният клуб,а винаги можещ да издириш и родителите!!!Видях нещо за ,,непородист кокер",което ме стресна!Как така ще е кокер,като не е породист!Английски кокер шпаниол е ПОРОДА и ако е НЕПОРОДИСТ,то НЕ Е КОКЕР!А само прилича на такъв!!!Не виждам смисъл в това да се развъждат непородисти кучета!А ако не искате кокер шпаниол,огледайте се!На улицата и в приюта има толкова много безплатни кученца с различни размери и характер!Ще спасите живот!!!
cici
 
Мнения: 23
Регистриран на: Съб Окт 22, 2011 10:57 am
Местоположение: Гр.Монтана


Назад към Закупуване на куче

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта