Чифтосване

Дискусии по всички останали въпроси

Чифтосване

Мнениеот Backo » Вто Дек 29, 2009 10:42 am

Здравейте! Искам да Ви питам, тъй като не съм много запознат в тази насока, от колко годишно/месечно кучето ми може да се размножава?! Ако не знаете да кажа , че е женско. Ако има собственици на кокери , които са от Русе , моля да го напишат в един пост, за да си имам нещо на ум , когато дойде време за разплод. Току виж сме се договорили нещо. :lol:
Backo

Re: Чифтосване

Мнениеот xrisi95 » Вто Дек 29, 2009 1:07 pm

Ако искате тази темичка да бъде за общо-чифтосване,раждане,грижи за малките и за майката ;) За да не се запълва форума с много темички чийто смисъл е един и същ ;)

Половото съзряване при кучетата настъпва по-рано от физическото. Първата менструация при женските кучета се появява на 7-10-месечна възраст. Горе-долу по това време, понякога малко по-късно, мъжките също са готови за чифтосване. Но най-доброто време за чифтосване при женските кучета е 2-2,5 години, и при мъжките - 2,5-3 години. На тази възраст организма на животните е физиологически изцяло оформен и те са способни да дадат пълноценно потомство.
След бремоността-60 дена +/- , раждането и кърменето на малките женската се оставя да си отпочине: поне едно разгонване да пропусне и да не се запложда. За да си възтанови силите.
През първия месец бременната женска се отглежда както обикновено. Ако тя се отличава с излишно тегло, то полезно е дори да се увеличи малко работното й натоварване и да се намали нейния рацион. През втората половина на бременността работното натоварване /лов, дресировка, караулна служба/ е противопоказно. Необходимо е да се увеличи рациона: дава се повече храна, богата на белтъчини /риба, извара, месо/, месокостно брашно, поливитамини, калциев глюконат и т. н.
Няколко дни преди раждането е необходимо да се направи специално място където тя ще роди.Желателно е тя сама да си го одобри.Отгоре и отстрани това място трябва да бъде закрито и тогава малките и майката ще се чувстват в безопастност.Добре е изхода от леговището да бъде преграден с 20-сантиметрова дъска, за да не изпълзяват кутретата.Ако държите на своето куче и на неговото потомство, трябва да присъствате в момента на раждането и да бъдете готови да окажете първа помощ в случай на нужда. А най-добре е, ако имате възможност да поканите ветеринарен лекар.Трябва да се следи дали кучката след всяко излизане на малкото разкъсвапъпната връв,разтваря околоплодната обвивка и излизва кутрето, предизвиквйки първото му вдишване. Ако родилката не прави това, трябва вие да й помогнете.
Когато малките кученца се появят на бял свят, трябва да наблюдавате дали майка им редовно лиже ануса им. Без това те няма да могат да се освободят от урината и екскрементите.
Много е важно по време на кърмаческия период правилно да храните и поите майката.Тя трябва да има задължително до главата си чиста вода която да се сменя по три пъти на ден и качествана храна за родилки която ще се дава в по-големи количества.
Периодично трябва да оглеждате бозките и дали малките бозаят равномерно.Не бива да се допуска втвърдяване на боските и и повишаване на местната температура.Ако се втвърдят това са признаци за появяване на мастит .В такъв случай следва да се направи лек масаж на бозката с цел да се издои малко мляко. Ако това стане, обикновено проблема отпада ако не трябва веднага да потърсите лекарска помощ.
Една майка може да откърми пълноценно само 6-8 кутрета а има случай когато раждат по 12-16.Договете могат да родят и 22.В такъв случай трябва вие да се помъчете да изхранете останалите малки.
Малките могат да се раздават не по-рано от 6 седмици след раждането им,а най-добре когато навършат два месеца.
На осем седмици у кучетата се формира видова социализация.Научават се на общуването със себеподобни което е много важно за психологическото формиране на едно животно.

Надявам се да съм помогнала ;)
Изображение
Кучето е най-добрия приятел на човека!
●๋: {Вики} ●๋:
xrisi95

Мнениеот mamamaya » Съб Мар 06, 2010 9:17 pm

Бих искала да споделя, пък и да получа съвет. Преди 2 месеца бяхме поканени на среща и евентуално чифтосване с една прекрасна 2.5 год. женска. Гостувахме им 3 дена, но наш Роки до сега не е ставал татко. Ние - двете мами, също нямахме опит в това начинание. Дейзи хареса Роки, Роки - нея също! Забавляваха се много! Но, за съжаление Роки не успя да стигне до края ... Голям мерак имаше, Дейзи го чакаше търпеливо, но ... не се получи. На вторият ден, Роки вече стресиран и я избягваше. Само след два дни разбрахме, че с друг кокер е станало "заклещването" и сега Дейзи е щастлива майка на 5 кученца. Някой може ли да ми каже, при следващ път, как да процедираме? Бихме искали да имаме поколение на Роки, но не знам какво да направим, че и той да бъде щастлив.
mamamaya

Мнениеот xrisi95 » Нед Мар 07, 2010 12:17 pm

Не мисля че това ще го направи щастлив...
Чувала съм че женската трябва да отиде при мъжкия за да бъде спокоен той.Може проблема да идва точно от това.
"Голям мерак имаше"-какво ще значи това?Че се е опитал да и се качи но тя не е дала или?
xrisi95

Мнениеот mamamaya » Нед Мар 07, 2010 6:15 pm

И аз и стопанката на Дейзи нямахме никаква представа какво се случва, какво става. Беше за първи път за всички. Нашият Роки се държа като истински любовник - нацелува я и облиза цялата, а Дейзи се въртеше около него и заставаше в подходящата поза. Видимо се харесваха! А "качванията" бяха много за двата дена, само дето Роки не успя да "влезе". Съжалявам, че се изразявам така :? Познати ми казаха, че трябвало да му помогнем, но аз се съмнявах, че в този момент ще позволи на някой "да му помага". Това не ни е проблем, но ако някога, някъде, някой пак ни се обади за същото, бих искала да бъда по-адекватна :) Благодаря за инфото.
mamamaya

Мнениеот LStaley » Пон Мар 08, 2010 10:38 am

Вие сте психично болни нали? :D
Какво помагане, какви 5 лв, това трябва да е супер естествено... не третирайте кучетата си като роботи... и при хората дете не се прави от първи път, или се прави... каквото стане.
Защо трябва да се притеснявате, водите го на момиче и пак и пак докъто стане... не превръщайте животните си в играчки, те сами знаят какво да правят.
LStaley

Мнениеот mamamaya » Пон Мар 08, 2010 10:01 pm

Благодаря за мнението Ви. Но не сме психично болни!
mamamaya

Мнениеот LStaley » Вто Мар 09, 2010 10:38 am

Разбра ми мисълта за кученцата нали? :) а за психичноболните :) по-добре се усмихвайте повече и не се обиждайте :)
LStaley

Мнениеот Eleonora » Вто Юни 01, 2010 11:11 am

ОООО и ние преди 2 месеца изживяхме същия цирк.Понеже знаем че кучето трябва да си има поне веднъж поколение,а и 2-3 мои близки искат бебета от Лейди бяхме решили да я пуснем .намерихме си мъж и от 7 ден след прокървяването и започнахме да я водим при него.казаха ни от 7-12 ден че е най благоприятно.Горкия мъжкар опита 10000000000 пъти да я качи и всичките неуспешни.Играе си с него дава му да я ближе заема стойка всичко и като тръгне да я качва и тя се врътва и дотам.това се повтори многократно.Водихме ги и на неутрална територия,и у мъжа и пред нас не.Помислих че може да не го е харесала и и намерих друг дето го познава от преди а и е по младичък :D При него същия цирк.Казаха ми че трябвало да държа женската,ама тя се плаши че мисли че кой знае какво ще и правим и нищо не стана.И двата мъжкаря бяха опитни а тя не,някой знае ли къде се крие проблема и къде бъркаме,защото сега лятото милим пак да опитаме
Eleonora

Мнениеот xrisi95 » Вто Юни 01, 2010 6:48 pm

Както сами някой хора казват това си е природа(само за този случай)!Защо тогава искате причина да има.Явно Лейди не иска и толкова!
И това,че едно куче трябва да има поне веднъж поколение са измислици на някой който си е нямал работа!!!
Ако кучето роди може да му стане нещо,но ако не роди какво ще и стане?Замислете се малко!Все едно ако жените не родят ще им стане нещо :roll:
Какъв е смисъла едно куче да ражда?Поколението му знаете ли къде ще отиде?А на децата на Лейди като пораснат и те родят?Знаете ли къде ще отидат тeхните деца?И става едно верижно чудо...

Някой наскоро да е гледал обявите?
Забелязали ли сте че са пълни с "подаряват се полу-кокершпаниолчета";"Кокери в изолатори" и т.н. ...
Сега сигурно четейки това си казвате "ми аз знам,че със сигурност ще са в добри ръце".А знаете ли колко хора се отказват от кучетата си,защото не могат да се грижат за тях?Знаете ли ,че обявите са пълни и с "подарява се куче на 5 години",10 и т.н. Например,защото на майката и се е родило едно "изчадие",заради което вече няма място за кучето?Защото нямат време да го изкарват!Защото нямат пари за храна,за ваксини,а за цигари имат?
Живота е прекалето гаден!Защо трябва да се създават други животинки които да страдат?

Аз не искам да живея и да гледам този гаден свят!Свят в който всичко е изкуствено.Даже и зеленчуците са вредни!Хората работят от сутрин до вечер заради някакви си мижави 10 лева!Преди да се създаде едно живо същество трябва да се помисли за това!Животните не са нищо по-различно от нас.Те даже са много по-добри от нас!Никога не обиждат но винаги тях ги обиждат.Ритат ги по улиците и когато вече кучето не издържа и види,е е застрашено напада.И тогава кой е виновен-КУЧЕТО!След това евтаназия го чака.Ветеринаря да го погали по главичката и мило,ило да му забие инжекцията и за 1 секунда невинното кученце вече лежи в някой кош за боклук.Никой не го помни с добро!Човека който е ухапало кучо играе кючек че вече няма да вижда мутрата на това бъхлясало куче!

Ние не живеем в хубава Държава!Тук законите са за 1 ден и даже този ден те не се спазват.Кучета по улиците са застреляни с пистолет.За да притежава пистолет един човек трябва да има документ.Но полицията не я интересува.
Тук има хора които когато видят котка на улицата дават газ.Ако я видят премазана пък нарочно минават през нея още 1 път!Искат да се плаща данък а полянки за кучета няма почти никъде.Има в пловдив да!Но вътре няма пликчета за изпражнения а има цигънчета които ти викат да си пуснеш кучето когато кучето ти лае с оголени зъби.И даже казват че ще ти дадът 100 лева!Ние в какъв свят живеем?

В другите държави в затвора доживотно вкарват ако не си си гледал кучето както трябва или си убил котка!Имат кучешки паркове с хубава зелена трева,без кърлежи!

Какво ли си казвате четеейки тези редове?"Тая пък е за лудницата да иде да се прегледа"
Не ми пука какво мислите!Аз само изразявам мнението си ;)
xrisi95

Следваща

Назад към Всичко останало